Contractele de cloud sunt esențiale pentru contractele generale de outsourcing

Cloud-ul este cuvântul care înseamnă stocare în mediul digital cu cele mai înalte sisteme de securitate. De când a apărut, atât persoanele fizice, cât și cele juridice și-au mutat documentele și informațiile în acest mediu extrem de sigur.

De fapt, lucrurile au avansat atât de mult încât doar în 2016 33% dintre contractele generale de outsourcing au fost de fapt contracte aferente serviciilor de tip cloud. Contractele tradiționale se află într-o scădere continuă. Companiile de pe continentul european, din Estul Mijlociu și chiar și din Africa au început să folosească tot mai mult serviciile bazate pe stocarea în cloud.

Rapoartele emise de ISG au revelat faptul că firmele care au apelat la servicii de outsourcing au avut cheltuieli cu circa 2% mai mari în 2016 fată de 2015. Valoarea acestei diferențe a fost de peste 11 miliarde de euro.

Ce includ contractele de cloud?

Aceste contracte de cloud includ servicii bazate pe următoarele: SaaS, IaaS și nu în ultimul rând, PaaS.

Doar în Anglia cheltuielile cu partea de outsourcing a scăzut cu nu mai puțin de 10% conform datelor furnizate de ISG în mare parte datorită nesiguranței din punct de vedere politic și economic creată de fenomenul Brexit.

Principalii utilizatori ai serviciilor de outsourcing sunt serviciile financiare, dar cheltuielile lor sunt reduse, drept urmare a declinului întregului proces. Creșterea pentru zona africană EMEA din anul 2016 a fost mai extinsă, dar la sfârșit de an cheltuiala cu outsourcingul a scăzut cu 19% ca diferență față de anul 2015.

Ce este Cloud Computing?

Deși mulți utilizatori nu știu asta, de fapt ei folosesc acest sistem în fiecare zi. Cloud Computing se referă la acele situații în care resursele folosite sunt de fapt livrate ca serviciu într-o conexiune de rețea. Sistemul utilizat este unul computațional prin care se partajează o serie de resurse fizice sau virtuale cum ar fi software-ul sau hardware-ul fără ca utilizatorii să mai aibă nevoie de acestea în mod fizic în casa lor.

Cu alte cuvinte să zicem că 100 de utilizatori nu își cumpără un calculator, server sau sistem software, ci primesc un pachet de servere sau sisteme software care le oferă tot ce au nevoie la momentul potrivit. Un exemplu relevant ar fi conectarea fiecărei gospodării la cablu în loc să se conecteze fiecare la un satelit.

Ce ne oferă Cloud Computing?

În primul rând flexibilitate datorită faptului că sistemele cloud se pot foarte ușor adapta. Acest element se mai numește scalabilitate. Orice tehnologie cloud permite ajustarea cantității de resurse alocate automat, în funcție de necesitățile fiecărui utilizator.

Aceste sisteme oferă utilizatorilor o diferențiere clară de sistemele tradiționale datorită livrării serviciilor cu cotă și cantitate fixă, oferite la un preț fix care de obicei este achitat în avans. Sistemul cloud îți oferă șansa de a plăti doar pentru ce folosești. Asta înseamnă o creștere dramatică a eficienței și mai ales a controlului costurilor. Sistemul cloud este un element care face economii de la sine, așa a fost proiectat. Cui nu îi surâde ideea economiei de costuri?

Unele variante de cloud computing cum ar fi Enterprise le oferă utilizatorilor lor șansa de a crește în masă mediile de lucru deoarece odată setat, sistemul poate fi dublat sau replicat de câte ori vrem.

Un alt avantaj care nu trebuie uitat este fiabilitatea, deoarece sistemul de cloud funcționează împărțind informația în mai multe servere fără să creeze o relație de dependență între acestea, cum ne-am aștepta de la un sistem tradițional. Acest lucru este extrem de util dacă un server nu mai funcționează, deoarece celelalte servere vor putea funcționa și fără el.

Cloud computing a schimbat lumea virtuală de la apariția sa, dar mai ales de când Microsoft a creat Microsoft Office 365.